Количка

Нямате артикули в количката.

Показания и функции на боров прашец

/
Показания и функции на боров прашец

Показания и функции на боровия прашец

Боровият прашец има в състава си голямо разнообразие от функционални елементи (протеини, витамини, микроелементи и флавоноиди), които взаимодействат прекрасно с тялото и регулират различни процеси в него. Осигурява баланс в храненето на клетките и ускорява метаболизма, подобрява пермеабилитета (пропускливостта) на капилярите и регулира смущения в ендокринната система.

Грижа за кожата

Боровият прашец притежава в състава си изобилие от аминокиселини, различни ензими, витамини А, C, E, фосфолипид, важни съединения, като нуклеинова киселина, и други съставки, свързани с кожата. Съдържанието на витамин C има отношение към синтеза на меланин в тялото, като по този начин помага за намаляване появата на кафяви пигментни петна и поддържа кожата бяла. Боровият прашец има ефекта да активира кожните клетки, правейки кожата хидратирана и здрава. Повишава нейната еластичност и забавя стареенето. По света той се свързва с произхода на козметиката и е познат като източник на младост и здраве.

Забавя стареенето

Боровият прашец съдържа важни анти-оксидантни съставки като: витамин E, каротин, селен и други, които могат да забавят стареенето, като се противопоставя на ефекта на липидите в тялото (триглицериди или мазнини, мастните киселини и техните производни, като диглицериди, моноглицериди и фосфолипиди, както и други съдържащи стерол-метаболити, като холестерола) и процесите на пероксидация на протеините.
Подобрява функцията на имунната система.

Премахва умората

Със своята висока хранителна стойност боровият прашец повишава тонуса, повдига духа и е перфектно средство за справяне с умората след физическо натоварване. Във все повече страни, като Китай, Америка и Финландия, атлетите използват този продукт за подобряване на резултатите си. Хората, които го приемат винаги се чувстват силни и енергични, и подобряват общото състояние на своя организъм.

Регулира процесите в стомашно-чревния тракт и лекува запек

С обширното си съдържание на вещества и високи хранителни характеристики, боровият прашец подобрява функцията на стомашно-чревния тракт, храносмилането и абсорбцията на вещества и поддържа нормална био флората в стомаха. Освен това подобрява отделянето на стомашните сокове, активира функцията на червата и участва в пречистването им, като помага за съкращаване на престоя на екскременти в дебелото черво. Регулира и подобрява обмяната на веществата в дебелото черво и по този начин действа като превенция на рак на дебелото черво.

Предпазва черния дроб

Добрият Боров прашец повишава активността на клетките в черния дроб и намалява отделянето на ексудати в жлъчката. Профилактичният прием предпазва от увреждания, вследствие употребата на алкохол. Представлява много добро средство за дезинтоксикация и възстановяване на черния дроб след прием на алкохол и медикаменти.

Подхранва сърцето и кръвоносните съдове

Съдържанието на магнезий в боровия прашец активира ензимната система и действа, като транспорт на различни хранителни вещества в тялото. Флавоноидите в състава му намаляват съдържанието на мазнини в кръвта и нивата на лош холестерол. Витамините подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове и микроциркулацията в сърцето, и мозъка. Боровият прашец засилва метаболизма, регулира ендокринната система и предпазва сърцето и кръвоносните съдове.

Помага при заболявания на простатата

Много клинични наблюдения в Китай и Япония докладват, че приема на боров прашец има положително влияние при проблеми с простатата в 80% от случаите.

Регулира ендокринната система, предпазва от анафилактични реакции и повишава имунитета

По-дългият прием на боров прашец повлиява положително на ендокринната система. Елиминира алергичните реакции, като има много добър ефект при алергичен ринит и астма. Честият прием засилва физическите възможности, повишава имунитета и ускорява възстановяването след настинка. Съдържанието на желязо и мед в боровия прашец повишава производството на червени кръвни клетки в организма с 20%.

Акне

Богатото съдържание на витамини (А, C, E, B1, B2, B6) и минерали (цинк и магнезий) в боровия прашец имат много добър ефект при акне и други кожни заболявания, като появата на пърхот, козметична алергия и дори псориазис. Например витамин А хидратира и подхранва порите, витамин B6 повишава разграждането на натрупаната мастна киселина, намалява омазняването на кожата, а от там и появата на пъпки.

В гинекологията

Боровият прашец притежава лечебен ефект при различни гинекологични заболявания, като нередовна менструация, дисменорея и климактеричен синдром (Климакс). Осигурява достатъчно хранителни вещества, които помагат за нормална ексудация и свиването на матката.