Количка

Нямате артикули в количката.

Влияе ли се хормоналният дисбаланс от приема на боров прашец?

Хормоналният диспаланс се дължи на излизането от равновесие на ендокринната система. Много външни фактори могат да повлияят негативно върху баланса на ендокринните органи и жлези. Вредните навици или фактори като: тютюнопушене, приемане на прекомерни количества алкохол, наднормено тегло, стресът на работното място или в личната среда, използването на медикаменти и други.
Много често хормоналният дисбаланс е свързан с ниско ниво на определени хормони в човешкият организъм, като например тестостерон. Той обикновено е свързван с характерни мъжки черти. Асоциацията с него е не само със сила и мускули, а дори с агресия. Но всъщност това е хормон, съдържащ се в определени количества в мъжкото и женското тяло. Нужен е за нормалното функциониране на репродуктивната система.

Какво представлява хормонът тестостерон

Тестостеронът е стероиден хормон. Синтезира се естествено в човешкия организъм. Среща се като полов хормон и при мъжете  и при жените. От изключителна важност е да се поддържат балансираните му нива, тъй като недостигът оказва отрицателно влияние върху метаболизма. От него зависи и правилното развитие на мускулната система. А също така и еластичността на мускулните влакна.

Причини за нисък тестостерон

Факторите за нисък тестостерон в двата пола са различни. За мъжете, най-значимите причини, оказващи влияние са: възрастта и хранителният режим. Най-често между 30 и 40 години, мъжете преминават през андропауза. Това е мъжка менопауза. Този термин, е създаден в края на 1960 г. и означава намаление в синтеза на андрогенни хормони, най-вече тестостерон. Спад на нивата му, обикновено се свързват с прекомерна консумация на продукти съдържащи фитоестроген.
Намаленото равнище на тестостерон може да доведе до повишаване нивата на лошия холестерол, преждевременно стареене, загуба на тъкан и костна маса. А също така води до пикови стойности на кръвната захар, намаляване нивата на анаеробна енергия. Или дори наднормено тегло и полова дисфункция. Нисък тестостерон при мъжете, може да доведе до повишаване на естрадиола в организма, което увеличава риска от рак на простатата.

Методи за поддържане на балансирано ниво на хормони

  • рационално храненe

Съветваме ви да намалите всички храни съдържащи захар, тъй като те повишават нивото на инсулина. А високите му стойности от своя страна водят до нисък тестостерон. Необходимо е да контролирате приема на калории. За това е добре да се стремите да не преяждаш. Освен това може да си създадете определени часове на хранене и интервали между тях. В случай, че имате вреден навик да ставате през нощта и да похапвате, трябва незабавно да се отървете от тази практика.

  • прием на определени храни

Препоръчваме ви да си осигурите храни, които са добър източник на холестерол. Това са яйца и червени меса, като най-популярните от тях у нас са: телешко, свинско и агнешко. Добре е да подбирате продукти съдържащи Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, богати на магнезий, цинк и съдържащи добри мазнини. Съветът ни е в менюто ви да включвате редовен прием на ядки, морските дарове, пълнозърнестите храни и зехтин.

  • физическа активност

Подходящи за поддържане на добри нива на хормони са по-високо интензивни и силови тренировки. Последните могат да ангажират едновременно няколко мускулни групи. Това се постига чрез мъртва тяга, лицеви опори, клекове, набирания и други. Тези упражнения, освен че могат да поддържат балансирани нива на тестостерон, водят и до намаляване нивото на кортизола: хормонът на стреса.

Високо интензивните тренировки също ангажират до няколко мускулни групи. Добър пример за това са интервалното кардио и табатата. Те са популярни и с мощната си ефективност за отслабване. С табата тренирате интензивно 20 секунди, след това почивате 10 секунди. Повтаряте 8 пъти. За да ви улесним ви предоставяме онлайн таймер: https://www.tabatatimer.com/

Има много опции, от тренировка в зала до избор на онлайн групови тренировки. Налични са доста безплатни упражнения в YouTube и Facebook каналите на известни български и чуждестранни спортисти и треньори.

Боровият прашец като стабилизатор на хормоналния дисбаланс

Боровият прашец е най-богатият източник на тестостерон, извлечен от растение. Тъй като това е оплождащият компонент на боровите дървета, той благоприятства за развитието и растежа при всички живи същества от растения до хора и животни. Много фармацевтични продукти го включват в състава си. Като те предназначени за лечение на ниски нива на тестостерон и при двата пола.

Боровият прашец подпомага хормоналния баланс и от там правилното функциониране на ендокринната система. Подобрява качеството на живот чрез неутрализиране на тревожните ефекти. Това се постига основно чрез фито-андрогените съдържащи се в боровия прашец, включително андростендион, тестостерон, дехидроепиандростерон (DHEA), и андростерон. Общото състояние при заболявания като диабет, повишен холестерол и умора се подобрява при рутинната употреба на борови полени.

Балансираното ниво на хормоните в организма е ключов фактор за здравето и енергичността. Подобрявайки начина си на живот, с активни тренировки, рационално хранене и избягване на стреса, ще подобрите цялостното състоянието на организма. Освен това, ще се радвате на дълголетие. Съветваме ви при смущаващи нива на тестостерон да приемате боров прашец на прах или таблети Health garden. Съдържащите се в големи количества ценни съставки в китайския боров прашец действат положително върху хормоналния баланс.

поръчай боров прашец
Share:

Вашият коментар

Продукти

Последни постове

Архив