Митология и символизъм на бора

Боровата шишарка, като символ в религията се свързва с отваряне на съзнанието за по-високи духовни нива чрез епифизната жлеза. И двете, епифизата и боровата шишарка, имат подобна форма. Тази жлеза е отговорна за производството на уникални секреторни субстанции като DMT (диметилтерефталат) и други невротрансмитери, които отключват по-високи нива на съзнание. Интересно е да отбележим, че тя е единствената част от мозъка, която няма „двойник”, докато всички други имат своя „огледален образ” (например двете полукълба на мозъка).

Борът и шишарката са широко разпространени символи и в древните култури. Мардук е шумерски бог на магията, водата, растителността и се свързва с планетата Юпитер. Негови изображения върху шумерски артефакти го представят държащ шишарка. Друг релеф изобразява две същества подобни на орли (известни като анунаки) да опрашват дървото на живота с шишарки.

Шумерския бог Мардук
Митичните същества Анунаки, които според шумерските вярвания създават живота на Земята.

Боровата шишарка е често срещана и в египетския символизъм (като жезъла на Озирис), изобразена е по дланите на различни хиндуистки божества, на жезъла на Бакхус от древна Гърция, по таваните на масонските ложи, по настоящем върху жезъла на Папата, както и в двора на Ватикана.

Шишарката в двора на Ватикана
By |2019-02-11T11:12:48+00:00февруари 11th, 2019|Categories: Без категория|Tags: , , |0 Коментара

About the Author:

Оставете коментар