//Бамбукът като източник на силициев диоксид

Бамбукът като източник на силициев диоксид

Бамбукът се счита за една от най-примитивните треви в растителното царство и включва над 100 рода и близо 1400 различни вида. От хиляди години е използван широко, заради своята универсалност, в страните от Югоизточна Азия, предоставяйки полезност като текстил, хартия, строителен ресурс и лекарство. В наши дни бамбукът става все по-популярен на глобално ниво, особено от екологична гледна точка. Като един от най-бързо растящите растителни видове на Земята, той е сред топ високодоходни, екологични и възобновяеми ресурси.

От гледна точка на храненето, бамбукът набира все повече популярност като чай и хранителна добавка. Това е така, защото се смята за един от най-богатите растителни източници на силициев диоксид.

Силициевият диоксид е вторият най-изобилен природен елемент на планетата, присъства и в човешкото тяло, особено когато човек е млад. С възрастта, тялото започва все по-трудно да усвоява силициев диоксид с основното хранене. Въпреки, че все още се изследват точните механизми, доказателствата сочат, че силициевият диоксид не само играе важна роля в здравината на съединителната тъкан и образуването на костите, но и оказва влияние върху синтеза на колаген. Поддържа и подобрява здравето на кожата, венците, косата и ноктите.

Силициевият диоксид играе съществена роля в абсорбцията на калций, както бе доказано от работата на професор Кервран, автор на Биологична трансмутация и доктор Едит М. Карлайл, който проведе някои от първите проучвания за неговото значение за костите. Силициевият диоксид спомага за цялостната асимилация на минерали, но по-специално усвояването на калций, намалявайки потенциала на натрупване в артериите и ставите, което е особено важно след 40-годишна възраст.

Смята се, че именно този елемент  прави бамбука един от най-силните, най-високите и гъвкави растителни видове на планетата. Силициевият диоксид се натрупва предимно в стъблата и листата на бамбука. Той може да се събира и във формата на смолисто вещество вътре в кухото стъбло, известно като табашир или „бамбуков силициев диоксид“. Бамбуковите листа, стъбла и филизи са основният източник на храна за някои от най-силните животински видове на земята, включително индийския слон и разбира се гигантската панда.

Докато приготвените млади бамбукови филизи са широко използван хранителен източник в райони, където бамбукът е в изобилие, други части на растението трябва да бъдат подложени на термична или друга обработка, за да станат смилаеми за хората. С други думи, суровите влакнести листа и стъбла са неядливи и поради това се нуждаят от методи като запарване и екстракция.

купи тук
By |2019-11-19T18:44:32+00:00ноември 19th, 2019|Бамбук на прах|0 Коментара

About the Author:

Оставете коментар