Количка

Нямате артикули в количката.

4 идеи за БЕЗПЛАТНИ активности вкъщи, с които да забравиш за социалната изолация

Официално пандемията на COVID-19 преобърна живота ни с главата надолу. Минаха седмици откакто всички сме призовани да останем вкъщи oт глобалното движение  #StayAtHome. Сведохме до минимум физическото общуване, за да намалим разпространението на вируса. Ти сигурно също си у дома, спазващ дистанцията и избягващ ненужните контакти. Или, може би, сега започваш времето си на самокарантина. Каквато и да е ситуацията, вероятно вече усещаш натиска от социалната изолация.

За да ти помогнем в преодоляването на този труден период, съставихме списък от страхотни дейности, с които да да се забавляваш заедно със семейството си. Бъдете в безопасност, бъдете здрави! И не забравяйте, че всеки има нужда от разнообразни, интересни занимания и активности вкъщи.

Всяка точка от света е на клик разстояние

Всички културни събития и концертите са отложени за неопределен срок. В същото време галериите и музеите по света са затворени. Дигитализацията ти позволява да бъдеш, където си пожелаеш и да разглеждаш едни от най-забележителните музейни колекции. Може да се потопиш в 360-градусовата среда на „Лувъра“. Да кликваш върху редки артефакти, което ще ти предостави допълнителна информация за историята им. Дори да си бил в музея едва ли си успял да се насладиш от разстояние на прочутата „Мона Лиза”. За сметка на това сега онлайн имаш възможност да я доближиш. А дори да видиш как се е изменило дървото от рамката ѝ, като я „обърнеш”. Какво по интригуващо от това? Започни тура си в „Лувъра“ с този линк: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

А защо не разгледаш галерията „Уфици“ във Флоренция (https://www.uffizi.it/en/online-exhibitions)? Тя съхранява едни от най-големите произведения на изкуството. И също така е наричана още „световното хранилище на Ренесанса“. 

Седейки на дивана си, прегледай 7-те виртуални тура на Ватиканските музеи: http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/visita-i-musei.html. Те предлагат 360-градусова разходка из огромна част на музейните помещения. 

„Ермитажът“ в Санкт Петербург е един от най-големите и най-старите в света художествени и културно-исторически музеи. Дори да си имал възможността да го посетиш физически, вероятно знаеш, че за разходка из многобройните му зали са нужни около три дни и здрави крака, с които да обиколиш близо 22 км коридори, салони и зали. Ако до скоро това ти се е струвало невъзможно, то вече може да гледаш 5-часов видео тур. Наслади му се от тук: https://www.youtube.com/watch?time_continue=954&v=49YeFsx1rIw&feature=emb_title 

Посети културни мероприятия онлайн

Културните институции в България се обединяват, за да могат да предоставят пред широка публика отменените театрални и музикални събития. Оперни и балетни състави и симфонични оркестри от София, Варна, Пловдив, Русе, Плевен,  Враца и Видин предлагат безплатно едни от най-харесваните си представления и концерти в YouTube и Фейсбук каналите си. Народният театър „Иван Вазов“ излъчва цял месец безплатно онлайн откъси от представления, части от актуалната програма, включваща общо 11 от най-хитовите заглавия, които могат  да бъдат гледани на стрийминг платформа.

Руският портал: https://www.culture.ru/ предлага безплатно 1 500 филма от цял свят, като сред тях са и световното наследство от неми филми на Чарли Чаплин, 1 600 концерта, 2 500 спектакъла, а допълнително и 1 300 лекции за култура и 700 книги. Хубавата новина е, че цялата тази наслада за сетивата е достъпна и в България.

Децата също са засегнати от създалата се ситуация. Принудени да седят вкъщи,  отдалечени от ежедневните си движения и активности. Държавният куклен театър във Варна излъчва постановки за деца във Facebook страницата си всяка събота и неделя. Допълнително през седмицата се организират театрални занималня. Като тази инициатива е помощ както за бедстващите родители, така и в полза на малчуганите, които учат полезни умения от актьорите. За повече информация: https://www.facebook.com/DKTVarna/

Много популярни български и чуждестранни изпълнители пуснаха лайф стрийм концерти или записи от минали такива в YouTube. Провери кой ще последва примера им и кои видеа са активни и след лайф излъчването им, за да се насладиш на някое музикално представление.

Събуди твореца в теб

Може да пробваш уменията си по изобразително изкуство в онлайн художествена академия. А защо да присъстваш на събитие, в което ще ти покажат различни техники за нанасяне на маслени или акварелни бои? Във виртуална творческа атмосфера ще имаш възможност да сътвориш прекрасни картини в няколко стъпки. В Интернет пространството има доста предложения за такива обучителни курсове, които не изискват заплащане.

Друга идея за разнообразяване на дневните ти активности, е да се включиш в безплатен курс по декорация. Обикновено в програмата на събитията са включени материалите, които ще ти бъдат необходими, за да се подготвиш предварително. Вариантите са разнообразни! От алтернативни предложения като декорация от зелка, лучена ваза или направата на украшение от стар чорап, останал забравен след някое пране, до по-традиционни варианти като декорация на рамка за снимки или кутия за бижута. Може да преобразиш дома си и да вкараш уют благодарение на свежи идеи и нулеви разходи. Eто пример за подобен курс: https://bit.ly/2XerPtS

Спортувай активно

Един от най-големите хитове в момента са (безплатните) тренировъчни програми. С тях ще направиш престоя вкъщи по-приятен и ще постигнеш здрав дух в енергично и изящно тяло! Колкото и извинения да си имал до момента и да си отлагал тренировките в зала, сега най-вероятно разполагаш с повече часове, които да инвестираш в себе си. Избери интервални кардио тренировки със собствено тегло, ако искаш да гориш мазнини, да се стегнеш и изчистиш токсините. Ето пример за безплатни тренировъчни програми:  https://www.joanav.fit

Ако упражненията за теб са скучни, предлагаме ти да опиташ да се включиш към виртуално социално парти, каквото е тренировката по зумба. С нея ще изгориш калории, ще подобриш координацията си и ще приповдигнеш настроението. 

В случай, че се стремиш към гъвкаво тяло, блестяща, хубава кожа и спокоен ум, то онлайн йога практиките са твоето поприще за изява. 

И не забравяй, че тази добавка, която може да ти даде енергия по време на тренировка и възможност за подобряване на цялостния баланс в организма ти, е боровият прашец: https://www.borovprashec.com/ 

Сега е време е да обърнеш внимание на себе си и близките си. Доставяй енергичност на организма си, храни съзнанието си с емоции, обогатявай познанията си. Така пътешествието, наречено живот под карантина,  ще бъде много по-спокойно, по-щастливо и по-пълноценно за теб.

Поръчай
Share:

Вашият коментар

Продукти

Последни постове

Архив